Da li se treba stidjeti sopstvenih odluka, pokazat će i pokazuje vrijeme!

Piše: Muhamed Pivić, sindikalni aktivista

Pogledajte strip: Mr.Negro_i_Mr.Smajl

Moram priznati da me obradovala vijest kako je FOM SDP Zenica organizovao uličnu akciju kojom prilikom je je podijeljen strip koji na satiričan način opisuje projekat plinske Termoelektrane u „Zenicafieldu“, sa glavnim likovima  Mr. Negro, sumnjivi biznismen i investitor i Mr.Smajl glavna osoba u gradu.

Kako su istakli u letku, svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna i nenamjerna. U svakom slučaju podržavam ukazivanje na sumnjive radnje aktuelne vlasti i općinske administracije jer i sam ukazujem već duže vrijeme.

Međutim, ovom prilikom želim podsjetiti javnost da su zastupnici SDP-a –za govornicom ukazali na potrebu opreza u poslovanju sa KTG AG Lugano, ali ipak, na kraju je ovaj aneks jednoglasno usvojen. 

Sadržaj aneksa kojim se Branku Montenegru i njegovoj kompaniji KTG poklanja zemljište u Zenici vrijedno skoro 12 miliona maraka za svega jednu marku po kvadratu predsjednik općinskog odbora SDP-a Zenica objašnjava žurnalu.info veoma jednostavno „napravili smo veliku grešku smo jebi ga“. 

Greška za greškom naših opozicionih općinskih vijećnika dešava se iz godine u godinu s toga su i nazvani popularnim zeničkim nazivom „dizači ruku“.

Koje greške su napravili, ovom prilikom neću iznositi ali vjerujem da naslućujete koja mi je prva u mislima. 

Mislim da je takođe potrebno istaći da je „BH-Gas“ namjeravao  formirati preduzeće „Zenicagas“ za investiranje u gradnju sistema gasifikacije zeničkih domaćinstava, zahvaljujući kojem bi svaki Zeničanin imao priliku da sam regulira svoje grijanje, baš kao i u drugim bh. gradovima. No, od cijelog projekta se odustalo, a direktor „BH-Gasa“, na pitanje zašto, kratko je odgovorio: Lobiji i ultimatumi. Na kraju smo odustali, jer nismo ni mogli ni željeli boriti se sa svakakvim lobijima, zahtjevima, ultimatumima. 

O kakvim lobijima je riječ možda se nađu odgovori u BH tužilaštvima ili Službi za reviziju finansiranja političkih stranaka Centralne izborne komisije, gdje se između ostalog može vidjeti da su 2010. godine gotovo sve stranke u BiH kršile Zakon o finansiranju političkih stranaka, najčešće po osnovu primanja donacija iz nedozvoljenih izvora, te ostvarivanja prihoda od izdavanja imovine koja nije u njihovom vlasništvu. 

Na kraju, mogu reći da ipak ima pravde, one nevidljive, koja vam od satiričnog stripa napravi bumerang koji podsjeti javnost na stvarne krivce za dešavanja posljednjih godina. Ti krivci su zapravo dosadašnji „dizači ruku“ koji su sve odluke Općisnkog vijeća aminovali . A dali se treba nekih stidjeti, pokazat će i pokazuje vrijeme.