Oni ne znaju šta znači „preživljavanje“

Piše: Muhamed Pivić

Vijeće općine Zenica je u četvrtak na sjednici, između ostalog, usvojilo Program organizovanja naredne sezone grijanja na prostoru zeničke općine te donijelo i zaključak da stručni tim, koji će pregovarati sa Arcelor Mitalom, oko isporuke toplinske energije u narednoj sezoni grijanja, pokuša u pregovorima zadržati cijenu na nivou prošle godine.

Cijena grijanja u Zenici je iz godine u godinu sve viša, pravda se povećanjem cijena energenata što u neku ruku i nije ništa čudno.

Ono što je čudno je to da se plaće običnim radnicima ne povećavaju u zadnjih nekoliko godina niti se čuje glas radnika, odnosno njihovih predstavnika po pitanju povećanja plaća.

Prema Zavodu za statistiku FBiH prosječna neto plata u Federaciji BiH iznosi cca 896 KM, dok je najveće online istraživanje plata portala Plata.ba pokazalo da plaća pozicije vozača  iznosi  450 KM, dok je najmanje plaćena pozicija obućara sa prosječnom platom od 391 KM.

Međutim, ta činjenica izgleda više nikoga ne brine a sve zbog straha od gubljenja posla koji se u današnje vrijeme teško nalazi.

Vođeni tom činjenicom svjesno pristajemo na “robovanje” u kojem smo osuđeni na preživljavanje kako bi sačuvali radna mjesta.

Poslanike u Parlamentu BiH sa zaradama koje dostižu i 7.500 KM takođe ne brine,  oni ne znaju šta znači „preživljavanje“ jer su oni baš ti pripadnici „elita“ koji nam pokušavaju totalno zavladati životima, u ime naroda ili kako već ,nije ni bitno.

Da li će se plate vozača, obućara i ini usklađivati sa povećanjem troškova života, rasta cijena na malo, zavisi od nas.

Ako budemo ćutali, sigurno neće… no ipak društvo je takvo je kakvo je i ako je nemoguće ga  mijenjati, nije nemoguće mijenjati one koji vas predstavljaju.