7 mjeseci nakon vješto planiranog „čišćenja“ – rasprava

Piše: Muhamed Pivić

Kao što sam već ranije pisao i pozivao  na otvaranje javne kuhinje u krugu Komrada  kao i o tome da se prvo uništi a potom otima radnička imovina , ovaj put ću reći da je NAPOKON stigla dobra vijest koja se odnosi na nekadašnje radnike preduzeća JP “Komrad” koji su dobili sudski spor za isplatu zaostalih plaća i razlike primanja po kolektivnom ugovoru.

Naime, Sudski vještak za procjenu vrijednosti “Komradove” nekretnine u Novom Radakovu je prošle sedmice boravio u preduzeću i nadajmo se da je procijenio imovinu od koje bi se trebala namiriti sva duševna bol i patnja nanesena radnicima i njihovim porodicama.

Dok su nečija djeca uživala, djeca radnika Komrada su godinama odrastala u neimaštini i iščekivanju bolje sutra, a njihovi očevi i majke očekujući uvezivanje radnog staža i uplatu jednu od 17 zarađenih a neisplaćenih plaća.

Svi pregovori koji su se vodili za takozvani spas radnika ili reorganizaciju preduzeća bili su samo jedna od iluzija.

Podsjetimo se da su se radnici namjeravali odreći potraživanja od 3 miliona u korist  obnove preduzeća, da su radnici tražili finansijsku injekciju a zauzvrat nudili da svojim sredstvima izgrade IPF o kojem se ovih dana tek počelo govoriti. Ali ništa od navedenog nije spriječilo  propast Komrada koja je vješto isplanirana da bi se oduzela djelatnost koja je u jeku izgradnje koridora Vc ili GGM-a veoma atraktivna.

I danas, 7 mjeseci nakon vješto planiranog „čišćenja“ radnika sa terena Novo Radakovo, nadležni u općini Zenica i pored zaključka sa OV Zenica ne pokreću tačku dnevnog reda o realizaciji sprovedenog, a zašto da je i pokreću kad veoma dobro znaju da su svojim glasovima ZA završili sistematsko uništavanje Komrada koje je trajalo cijelu deceniju. Koga više briga kako im je? Imaju li uvezan staž, poštuju li se njihova obećana radnička prava.

Na kraju kao što moj uvaženi profesor Akif S. kaže, nadajmo se da će nadlezni iz Opcine vjerovatno izbjeci ovozemaljsku kaznu ali ne i onu od Svemoguceg!

PS.

Jedna od činjenica da je odgovornost na općinskim strukturama je i slijed događaja od 2001 -2011 a da se niko ne upita šta se to dešava u državnom preduzeću.

2001.  Ostavka direktora Besima Husakovića (imenovan Fahrudin Avdibegović)

avgust. 2005. Ostavka direktora Avdibegovića (imenovan Mehemed Suljić)

mart. 2009. Ostavka direktora  Suljića (imenovan vd Adnan Horić)

septembar. 2009. Ostavka vd direktora  Horića,(imenovan vd Senad Brdarević)

oktobar. 2009. Ostavka Nadzornog odbora (od 2009 do kraja 2011 nije imenovan novi)

Na e-adresu naše redakcije oglasili su se Glavni i odgovorni urednik portala zenica24sata.com, gospodin Dino Pašalić s ciljem demanta na tekst Muhameda Pivića, POGLEDAJTE ŠTA JE CENZURA U BiH MEDIJIMA: Zenički portal prenio sjajni tekst sa Doznajemo.com, nakon jednog sata ga morali skinuti!

“Poštovani,
Vijest je prije svega obrisana jer se naša mlada novinarka nije konsultovala sa urednikom, te je objavila članak bez njegove dozvole, ali u planu je da se napravi priča sa obje strane jer smo mi objektivan portal, te je neophodno da uzmemo informacije kako jedne, tako i druge strane ove priče.

U narednim danima namjeravamo uraditi intervju sa gospodinom Pivićem, te sa dekanom Islamskog pedagoškog fakulteta, a uz to i sa ostalim relevantnim osobama, a sve u svrhu provjere valjanosti plasiranih informacija u javnosti.

Ovom prilikom se izvinjavamo svim čitateljima, te Vama koji smatrate da imamo „neki“ razlog zbog čega je vijest obrisana, te da nama upravlja neko treći. Predlažem da u narednim danima ostanete uz naš portal i pročitate izjave obje strane.

Zahvaljujemo se na razumijevanju, te se nadamo da ćete i ovo saopštenje objaviti kao demant na Vašu vijest i plasiranje neprovjerenih informacija na Vaš portal.
Nadam se da ćemo u narednom periodu ostvariti uspješnu saradnju kada su u pitanju vijesti koje se plasiraju kako na Vašem, tako i na našem portalu, te da do ovakvih ili sličnih nesuglasica neće dolaziti.

Unaprijed zahvalan,
Glavni i odgovorni urednik,
Dino Pašalić 

te tekst Muhameda Pivića:

Ko je zabranio tekst 7 mjeseci nakon vješto planiranog ‘čišćenja’?

Šta je postupak nadziranja slobode izražavanja danas su osjetili i u redakciji zenica24sata.com, a povod je jučerašnji tekst pod naslovom „7 mjeseci nakon vješto planiranog „čišćenja““.

Prije svega zahvaljujem se nepoznatom članu redakcije zenica24sata.com na uvažavanju moga mišljenja i objavljivanju teksta koji je vrlo brzo uklonjen iz za sada nepoznatih razloga.

Možda time potaknem i nekog drugog na razmišljanje o tom problemu, a možda se o tome razvije i kakva diskusija, jer vjerujem da nas ima više koji tako mislimo.

Nema sumnje da je ovo pokušaj da se na ovakav način zataška svaki pokušaj raskrinkavanja kriminala koji je isključivo u sprezi sa politikom.

Zaista je zastrašujuće kako naši predstavnici vlasti imaju upetlljane prste u uređivačku politiku medija, a koji se očituje preko brisanja ili precrtavanja nepoželjnih dijelova teksta, do mijenjanja svih onih koji se ne podudaraju sa aktuelnom politikom ovdašnje vlasti.

Povod mojoj reakciji je taj nesretni google pretraživač koji često upotrebljavam da bih brže došao da informacija koje me zanimaju i ono što sam zapazio kod rezultata pretrage.

Portal zenica24sata.com je objavio kako je Muhamed Pivić, sindikalni aktivist i uposlenik ‘Komrada’, objavio pod naslovom 7 mjeseci nakon vješto planiranog ‘čišćenja’ vrlo zanimljiv komentar aktuelnih dešavanja oko posljednjih aktivnosti vezano za preduzeće Komrad.

U fotografiji koju prilažem uz ovu reakciju možete vidjeti da je navedeni tekst bio objavljen ali je uklonjen pretpostavljam po naredbi onih koji su odgovorni, jer svako spominjanje preduzeća „Komrad“ je prst u oko onima koji su ga uništili.

Tekst koji je uklonjen i nepoželjan za zeničke vlasti može se pročitati na portalu borba, nedjeljnom listu za politička, ekonomska i društvena pitanja namijenjen za šire područje Ex YU.

Ako se prisjetimo nedavnog skandala kada su mladi pravnici pokupovali kompletan tiraž “Slobodne Bosne“ u Zenici i široj regiji, današnji postupak uništavanja nepoželjnih informacija je jedan „slučaj“ više, za koji znamo. Koliko se tekstova ili medija nadzire ostaje da nagađamo.

Sreća pa još uvijek imamo „slobodnih novinara“ i medija koji nisu pod kontrolom.

Muhamed Pivić

uz priložene veze kao dokaze:

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=5295a29005&view=att&th=138006590303d544&attid=0.2&disp=inline&realattid=f_h3lqzw1q1&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_rScypPxRHy9XX2oAwzeAk&sadet=1340053367132&sads=0butNqDbBp-upgXuwmVghiGZL2Q&sadssc=1

i

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=5295a29005&view=att&th=138006590303d544&attid=0.3&disp=inline&realattid=f_h3lr00a82&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_rScypPxRHy9XX2oAwzeAk&sadet=1340053368411&sads=CEOf6x41wESCJNNjGGFuNjGr03g

…..

23. 6. 2012. godine

Ekskluzivni intervju: Dekan IPF-a, Zuhdija Adilović ‘Niko me nikada nije kontaktirao iz JP Komrad’

Autor: Armina_Delic

Objavljeno Juni 23, 2012 Bez komentara

Nedavno smo sa svog portala povukli komentar Muhameda Pivića, uposlenika Komrada iz već navedenog obrazloženja. Obećali smo javnosti i našim čitateljima da ćemo obaviti razgovor i sa drugom stranom ove priče, dekanom IPF-a prof. dr. Zuhdijom Adilovićem, a da smo obećanje ispunili dokaz je ovaj ekskluzivni intervju. Još jednom smo pokazali kako smo objektivan portal, te vam donosimo ekskluzivnu priču u vezi sa izgradnjom IPF-a.

U komentaru Muhameda Pivića, objavljenog na http://www.doznajemo.com, stoji sljedeće: “Podsjetimo se da su se radnici namjeravali odreći potraživanja od 3 miliona u korist obnove preduzeća, da su radnici tražili finansijsku injekciju a zauzvrat nudili da svojim sredstvima izgrade IPF o kojem se ovih dana tek počelo govoriti. Ali ništa od navedenog nije spriječilo propast Komrada koja je vješto isplanirana da bi se oduzela djelatnost koja je u jeku izgradnje koridora Vc ili GGM-a veoma atraktivna.”

Gospodin Zuhdija Adilović, prije svega, uopće nije ni znao da su ovakve informacije izašle u medije. Ovu “medijsku bombu” je dekan IPF-a u startu demantovao. Za naš portal kazao je: “To su samo nesuvisle izjave, izjave koje ja ne smatram ni ozbiljnima ni utemeljenima.”

Naglasio je da o JP Komradu ništa ne zna, te da uopće Islamski pedagoški fakultet nema nikakve veze sa njima. Odgovorno tvrdi da nisu nikada stupili u bilo kakav kontakt sa ovim preduzećem. Za vijest o tome da je za uništavanje Komrada odgovoran njihov fakultet, kaže da su zlonamjerne dezinformacije kojima je cilj da u startu pokušaju loše okarakterisati njihov projekat.

Također, informaciju da se JP Komrad ruši u svrhu izgradnje studentskog doma za studente IPF-a, dekan Adilović demantuje na sljedeći način: “Nikakve riječi nema o izgradnji bilo kakvog studentskog doma, to je samo još jedna dezinformacija o kojoj ni ja, niti IPF ne znamo ništa.”

Dekan je naglasio da je zemljište za izgradnju dodijeljeno Medžlisu Islamske zajednice, te da njihov prostor uopće ne dotiče prostor JP Komrada. Isto tako, za informaciju da se previše novca ulaže u izgradnju ovog projekta, gosp. Adilović je naglasio da je projektantska kuća procijenila iznos, te da je finansijer Islamska zajednica, tako da i nakon izgradnje ovaj objekat ostaje u njihovom vlasništvu.

Islamski pedagoški fakultet, po riječima gosp. Adilovića, uvijek radi planski i strateški i nakon 20 godina došli su u tu fazu da im je prostor premalen i da se mora riješiti to pitanje.

Ovaj projekat se u potpunosti uklapa u ambijent i ima za cilj da uljepša cijeli okolni prostor. U planu im je da imaju moderno urađenu biblioteku, kafeteriju, internet klub, amfiteatar za razne manifestacije i sl. Važno je naglasiti to da su već dobili građevinsku dozvolu, te da je objavljen i tender, kako bi se u što skorije vrijeme moglo početi sa radovima.

“Ovo je projekat koji će ukrasiti Zenicu i oplemeniti je gradeći nove kadrove iz grana društvenih nauka. Nama je u cilju da pomognemo Zenici i damo svoj doprinos za napredak ovog grada”, izjavio je za naš portal dekan Adilović.

Kako nismo portal kojim upravlja neko treći dokazuje održano obećanje i obavljeni intervju. Nama nije u cilju da u medije plasiramo neistražene informacije, jer svaki svoj članak temeljimo isključivo na istinitim činjenicama. Kao rezultat navedenog imamo veliki broj posjeta, što potvrđuje Google Analytics.

Povodom izjave Dekana IPF-a, gospodina Zuhdije Adilovića, gospodin Muhamed Pivić je poslao komentar na e-adresu naše redakcije:

Gos. Adilovicu, kratko ću prokomentarisati ovaj ekskluzivni intervju jednim pitanjem. Zašto da Vas kontaktira bilo ko iz JP Komrad? Veoma poznata činjenica je da su se pregovori vodili u općini Zenica iza „zatvorenih vrata“ uz uobičajene pritiske i ucjene da nam „ukoliko ne prihvatimo ponuđeni prijedlog“, slijedi ulica.

U tekst komentaru sam rekao „Svi pregovori koji su se vodili za takozvani spas radnika ili reorganizaciju preduzeća bili su samo jedna od iluzija.

Podsjetimo se da su se radnici namjeravali odreći potraživanja od 3 miliona u korist obnove preduzeća, da su radnici tražili finansijsku injekciju a zauzvrat nudili da svojim sredstvima izgrade IPF o kojem se ovih dana tek počelo govoriti. Ali ništa od navedenog nije spriječilo propast Komrada koja je vješto isplanirana da bi se oduzela djelatnost koja je u jeku izgradnje koridora Vc ili GGM-a veoma atraktivna“, što je na neki način potvrđeno i nalazom Tužiteljstva ZDK-a.

Podsjećanja radi, opširnije je napisano ovdje:
http://www.bitno.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/sto-se-ne-smije-citati-u-zenici
pivic.bih@gmail.com“

Glavni urednik